Vårt datasenter

Data i hvitt, grønt og blått

Er du blant de som bekymrer deg for å gå i skyen fordi du frykter at dine data skal lagres i utlandet? Dataene til 4human ITs kunder lagres ikke bare i Norge, men i den norskeste delen av Norge du kan finne.

Nei, vi tror ikke det er så viktig for deg om dine data omkranses av vakre fjorder, brusende elver, høye fjell og blinkende isbreer.

Men det kan hende du bryr deg om at de drives på grønn, kortreist strøm og at de er like sikre —  om ikke sikrere — som om du lagret dem i hvelvet i Norges Bank.

Med Jostedalsbreen som kjøleskap, to av landets grønneste strømprodusenter som leverandører og Sognefjorden som bakteppe har 4humans partner Bluefjords etablert et lite  «Fort Knox» for dine data og applikasjoner i Gaupne i Luster, innerst i Sognefjorden.

—  Vi har investert 40 millioner kroner i dette datasenteret, forteller Bluefjords administrerende direktør Edvin Brun. —  Det har vært en lang prosess å etablere det. Det tok åtte år fra planleggingen startet til senteret åpnet i november 2015.

«Powered by glaciers»  

—  Det må være en tøff bransje å gå inn i, med store internasjonale aktører som konkurrenter?

—  Vi fokuserer på de bedriftene som passer inn i det vi ser etter. 4human er en sånn type aktør. Deres portefølje passer godt med hva vi kan tilby, spesielt at all drift foregår i et helnorsk miljø.

Edvin og kollegene har brukt investeringsmidlene godt. De har bygd et datasenter med høy redundans, hvor alle driftskritiske komponenter er dublert. I tillegg får de både strøm, varme og kjøling fra isbreer.

—  Vi sier at vi er «powered by glaciers», sier Edvin Brun. —  Og det er helt sant. Vannet fra kraftverket kommer stort sett fra Jostedalsbreen, og det ikke alt for varme klimaet her nede i dalbunnen gir oss gratis tilskudd til kjøling, som vi også kan takke breen for.

—  Dere har et tett og nært samarbeid med 4human IT. Fortell litt om hvordan det samarbeidet fungerer.

—  4human er et solid selskap med en sunn drift. De er forretningsmessig punktlige og redelige på alle mulige vis. I tillegg er de noen særdeles hyggelige mennesker. Vi har stort fokus på 4human som partner, og håper og tror at de setter pris på det.

Slik er «Fort Knox» i Luster

Bluefjords datasenter har sikkerhet og driftsfunksjoner som ikke står tilbake for noe annet internasjonalt. De har to separate strømkilder. Om det skjer noe i det regionale strømnettet påvirker det ikke datasentralen. Hvis begge strømkildene faller ut, slår en generator til i løpet av få sekunder.

—  Hva med naturkatastrofer?

—  Elva er regulert. Datahallen ligger mange høydemeter over elva, og er dessuten en iFortress-hall. Det betyr at det er en hall inni hallen, og det ytre og det indre laget danner sammen en vanntett stål-sandwich.

—  Brann?

—  Det kan brenne på utsiden opp til 1000 grader og vi kan fortsatt drive som før på innsiden. Det er varme- og gassikkert, og kommer brannvesenet og spyler ned hallen på utsiden er vi som sagt helt vanntette. Det er også strålingssikkert. 4human sine kunder sine data går på eget utstyr i egne skap som ikke kan avlyttes eller ødelegges.

—  Det var da voldsomt …

—  Ja, vi er ikke så store, og vi sikter oss inn mot små og mellomstore bedrifter, men vi har bygd det som om det skulle vært 20 ganger så stort. Her er det ikke gjort noen kompromisser. Det er bygd så sikkert som det er mulig med mindre man bygger i armert betong.

—  Og hvorfor ikke?, spør Edvin Brun retorisk. —  For våre kunder er deres data like verdifulle som for store, globale virksomheter: Datasikkerhet og datakvalitet er et være eller ikke være uansett størrelse i dag, avslutter han.

 

Blogg

4human logo

4human IT er norsk totalleverandør av IT-tjenester med lang erfaring siden 1956. Våre dyktige ansatte brenner for faget sitt, yter profesjonell og rask service. Vi tilbyr løsninger til kunder med krav til høy oppetid og rask support. Med 4human IT får du en trygg og forutsigbar IT-hverdag.

KONTAKT OSS