Hvorfor backup fremdeles er ganske smart

«Hva skal jeg med backup? Alle mine data er jo synket til OneDrive.» Disse ordene, eller varianter av de sies dessverre fremdeles altfor ofte i norske virksomheter. For noen av dem blir det de siste ordene som sies i den virksomheten før den havner i skifteretten.

Har du tenkt på hva som skjer med alle filene, dokumentene, Excel-arkene og bildene dine på maskinen hvis uhellet er ute? Hva om harddisken ikke virker? Hva som serveren slutter å virke? Da er det litt sent å tenke at du skulle hatt backup.

Bare tanken på å måtte ringe en betalende kunde som har tillit til deg og si at alle dokumenter og alt du har gjort for dem er borte gir en uggen følelse. Ikke noe problem sier du, du har jo alle dataene dine synkronisert med Dropbox/Onedrive (Office 365)/Google Drive/Jottacloud.

«Det skjer ikke meg …»

Ingen lagringsmetoder kan hjelpe deg dersom du aldri bruker dem. Mange har en «det skjer ikke meg»-oppfatning av datatap, og ser på sikkerhetskopiering som unødvendig eller tungvint. Det stemmer ikke. Sikkerhetskopiering er mer relevant enn noen gang.

Sikkerhetskopiering er avhengig av at det lages rutiner og at det utpekes ansvarlige for jobben. Husk også å ha ansvarlige i forbindelse med ferier og fravær. Hver virksomhet må bestemme seg for hvor ofte det skal tas sikkerhetskopi. Dette avhenger av hvordan dataene endrer seg og hvor kritiske de er. Daglige eller ukentlige sikkerhetskopier er vanlig.

Hva bør vi ta backup av?

Som en god regel bør en ta backup av alle data på maskinen. Det gjør at veien tilbake blir mindre trøblete og reduserer risikoen for datatap. Hvor ofte du bør ta  sikkerhetskopi avhenger hvor ofte det skjer endring med dataene dine. Det er normalt ta daglige eller ukentlige sikkerhetskopier. Det må også defineres hvor lenge sikkerhetskopiene skal leve før de blir overskrevet. Jo lengre tilbake i tid en skal ha mulighet for gjenoppretting, jo mer plass tar det.

Hvordan ta backup?

For å ta en sikkerhetskopi trenger du et backup-program som kan opprette sikkerhetskopi til et media, mediet kan være ekstern harddisk, minnepinner, NAS, tape eller skytjeneste for ekstern lagring. Sikkerhetskopiene bør lagres på forskjellige medier og minst et av mediene bør lagres utenfor lokasjonen din i tilfelle brann, tyveri, utrotjener og for å beskytte sikkerhetskopien for løsepengevirus. Fordelen med å bruke en dedikert skyløsning for sikkerhetskopiene er at den ikke er avhengig av at mennesker må huske å ta med den eksterne harddisken ut av lokalene.

Det er viktig å kryptere sikkerhetskopiene når du bruker ekstern media, skulle du miste mediet vil ikke andre kunne lese dataene. Du bør også ta jevnlige tester for å avdekke eventuelle feil med dataene og få en gjennomgang av rutiner som skal gjennomføres ved en gjenoppretting.

Løsepengevirus

Løsepengevirus er et krypteringsvirus som krypterer alle dine data lokalt og eksterne løsninger som Dropbox og Onedrive. Hva gjør løsepengevirus? Løsepengevirus låser filene som er tilknyttet din datamaskin og filene kan ikke åpnes igjen før en gitt sum er utbetalt. Og hvis du som regnskapsfører har data for dine kunder sperret av løsepengevirus, hva annet skal du gjøre enn å betale? I snitt er det over 4000 daglige datamaskiner som blir holdt gissel for løsepenegevirus og i gjennomsnitt er summen som må utbetales et sted mellom 3-5 Bitcoins, dette tilsvarer mellom kroner 100.000,- og 200.000,-. Det som vanligvis treffes av viruset er 6 datamaskiner og 2 servere. Bruker du Microsoft Office 365, Exchange, SharePoint og/eller OneDrive? Det er viktig å vite hvilket ansvar du har som kunde og hvilket ansvar Microsoft har for dine data. Du som kunde er selv ansvarlig for dataene du lagrer i Office 365 og Microsoft tar ikke backup.

Les 8 tips for å unngå skadelig programvare i epost her.

Veeam Backup

Visste du at 4human er forhandler av Veeam Backup? Hva er Veeam Backup? 4human er en skyleverandør som leverer Backup as a Service (BaaS) gjennom Veeam Cloud Connect. Dine data blir dermed lagret i et datasenter i Norge, utenfor bygget ditt. Hvis serverparken din brenner eller blir låst av løsepengevirus har du ikke nødvendigvis mistet data, det er lagret hos oss. Dataen ligger og hviler i vårt norske datasenter, tenk på det som en ferie for dine data.

Ok, men all denne praten om sky og cloud, hva betyr egentlig det? At noe er lagret i skyen betyr ikke nødvendigvis at noe er lagret i himmelen. Det at din data lagres i vår sky betyr bare at vi lagrer på en av våre mange servere i våre norske datasenter.

 3-2-1 Backup

Vi er en del av din 3-2-1 backup regel. Backup reglen 3-2-1 hjelper å svare på to viktige backup-spørsmål. Hvor mange backup-filer skal jeg ha og hvor skal jeg lagre dem? Reglen kom til liv etter den velkjente fotografen Peter Krogh skrev «There are to groups of people: those who have already had a storage failure and those will have one in the future. Oversatt til norsk betyr dette «Det finnes to grupper mennesker, de som har hatt data lagringsfeil og de som vil ha en i fremtiden». Som fotograf er det kritisk at du har bilder, video og andre filer trygt lagret i tilfelle uhellet er ute.

 Hva er 3-2-1 reglen?

  • Ha minst tre (3) kopier av dataen din
  • Lagre to (2) kopier på forskjellige media
  • Hold en (1) kopi utenfor lokalet

Ok, så hvorfor 3 kopier av dataen? La oss si at du beholder den originale dataen på enhet #1 og backup er på enhet #2. Begge enhetene har samme egenskaper og er uavhengig av hverandre. Hvis enhet #1 har en 1/100 sannsynlighet for å feile har enhet #2 det samme, det betyr at sannsynligheten for at begge feiler samtidig er 1/100 * 1/100 = 1/10.000

Eksemplet over er kun for 1 kopi, men dette er grunnen til at vi skal ha minst 2 kopier:

1/100 * 1/100 * 1/100 = 1/1.000.000

Med Veeam Backup fra 4human trenger du kun å installere et backup program på din datamaskin og så tar vi oss av resten.

Hvis du har all data lagret på samme fysiske lokasjon og det brenner, vil du miste all dataen. Derfor er det viktig å lagre det på flere steder og ikke i samme lokasjon.

Katastrofeplan

Våre konsulenter skreddersyr katastrofeberedskapsplaner sammen med dere. Dette betyr at hvis for eksempel dine servere feiler, så får vi dere opp igjen på maksimalt 24 timer. Det er litt greiere å ringe en kunde og si at dere har hatt et uhell, men siden dere ønsker å yte den beste servicen, så har dere en aktiv katastrofeplan som får alt opp å gå i løpet av 24 timer. På den måten kan både dine kunder og dere selv ta det helt med ro.

Spør deg selv «Har min bedrift gode backuprutiner?» for hvis svaret er enten: Nei, Kanskje, Vet ikke eller Tror ikke det – Så bør du kontakte en IT-leverandør som kan levere gode backup-løsninger med Veeam Backup. 

Hvem bør ha backup?

Alle bør ha backup, men noen er faktisk lovpålagt å ha sikkerhetskopier av data. Hovedregelen er at hvis du er bokføringspliktig må du oppbevare regnskapsmaterialet etter bokføringsreglene. Dette betyr at primærdokumentasjon skal oppbevares i 5 år og sekundærdokumentasjon skal oppbevares i 3,5 år.

Hva kan vi i 4human IT gjøre for deg?

4human IT har valgt Veeam sin programvare for å opprette sikkerhetskopier for både interne og eksterne kunder. Vi har mange års erfaring med bruk av Veeam for opprettelse av sikkerhetskopier og katastrofeplanløsninger for våre hostingkunder i våre datasentre. Med Veeam kan vi ta sikkerhetskopier både av virtuelle, fysiske, klientmaskiner og servere som har Windows eller Linux OS installert. 4human IT kan være deres «ansvarlige» som følger opp at sikkerhetskopier blir tatt og tester gjenoppretting av data til bestemte tider.

Vår Veeam Cloud Connect er aktivert med Insider Protection for å beskytte dine sikkerhetskopier hos mot løsepengevirus og uønsket sletting av sikkerhetskopier.    

Med portalen Veeam Availability Console som er tilknyttet vår Veeam Cloud Connect overvåker vi klientbackup programet ditt. Dette backup programmet sender sikkerhetskopiene til oss, ruller oppdaterer backup programmet, kjører nye oppdateringer, konfigurerer oppsett for sikkerhetskopier.

Skrevet av:

Nicolai Sørlie
Seniorkonsulent, 4human IT

Blogg

4human logo

4human IT er norsk totalleverandør av IT-tjenester med lang erfaring siden 1956. Våre dyktige ansatte brenner for faget sitt, yter profesjonell og rask service. Vi tilbyr løsninger til kunder med krav til høy oppetid og rask support. Med 4human IT får du en trygg og forutsigbar IT-hverdag.

KONTAKT OSS