8 Tips for å unngå skadelig programvare i epost

8 Tips for å unngå skadelig programvare i Epost

På 1 år har 40 millioner uønskede eposter blitt stoppet i vårt filter, men ikke alle kan stoppes. Her er tips til hva du selv kan gjøre for å være litt sikrere på nett.

1 – Tenk før du klikker

Innholdet i eposten, virker det for godt til å være sant? Da er det nok det. Du har ingen onkel i Amerika som vil sende deg penger mot din kredittkortinformasjon, det er svært få Saudiarabiske prinser som ønsker å gi ut millionsummer til tilfeldige ansatte i norske virksomheter. Men ikke all epost virker nødvendigvis utroverdig.

Denne eposten kan godt forveksles med en epost fra skatteetaten ved første øyekast. Men hvis du ser nærmere kan du se at avsender adressen er «git@replay.com» – Hadde dette faktisk vært fra skatteetaten, burde ikke da avsender adressen vært mer lignende «post@skatteetaten.no»? Det står heller ikke hva eposten gjelder. Nå som man har sett på avsender og innholdet i eposten, ikke klikk på lenken.

skadelig epost som utgir seg for å være skatteetaten (eksempel)

Skadelig epost som utgir seg for å være skatteetaten (eksempel)

 

2 – Hvem er avsender?

De som er ute etter å svindle deg eller skade maskinen din, kan enkelt gjøre slik at avsender adresse og avsender ser troverdig ut. Men hvis du trykker på svar, så vil du få opp den virkelige avsender adressen i “til”-feltet.

Her står det fra Posten Norge, men ved svar så får du: «norway-post@civicservice.net» – Ikke klikk på lenker eller svar på epost.

bilde av eksempel på fake-avsender

Eksempelbilde på avsender man må være OBS på.

 

3 – Har du registrert Netflix kontoen eller Altinn kontoen med jobbeposten?

Har du brukt jobb eposten din når du registrerte deg på netflix, eller lagt inn jobb eposten under kontaktinformasjon på altinn? Hvis du ikke har gjort det, er også svært lite sannsynlig at du vil motta epost fra disse avsenderne til din jobb epost. Vi fraråder og bruke jobb eposten til å opprette private kontoer, og på den måten trenger du ikke å bekymre deg for slike eposter som kommer til jobb adressen din.

 

4 – Hvor kommer eposten fra, kjenner du avsenderen?

Er eposten fra utlandet? Har du noen kontaktforbindelser i jobbsammenheng i utlandet? Er det i tillegg dårlig norsk? Dette kan enkelt gjøres ved å bruke en oversettelsesmotor, ikke klikk på lenkene, ikke svar og ikke gi fra deg kredittkortinformasjon.

Logoen til Posten virker troverdig, men så blir det straks litt ruskete. Dette er vel ikke norsk «Du har uforloste pakken»? og «Fa og skriv ut adresselapp og vise det pa n?rmeste postkontor for a fa pakken» dette er tydelig skrevet av noen uten norsk tastatur med æ, ø og å på tastaturet. Ikke klikk på lenkene, bare slett eposten og ikke se deg tilbake.

 

Eksempel på skadelig epost som utgir seg for å være posten

Eksempel på skadelig epost som utgir seg for å være Posten

 

5 – Tenk deg om før du laster ned

Er det vedlagt en fil, bilde eller dokument? Er dette en avsender du kjenner? Eller er det en avsender du ikke kjenner til? Hvis du ikke regner med å få et vedlegg fra en ukjent person, ikke last ned vedlegget uten videre omtanke. Det kan være skadelig programvare i vedleggene, vær forsiktig.

 

6 – Antivirusprogrammer er enklere enn noen gang

Det er viktig at alle deres maskiner har antivirus programmer, og at disse til enhver tid er oppdatert med siste versjon. Kjør regelmessig skanning av maskinene deres, for å holde maskinen ren og fri for virus. Det finnes løsninger som regelmessig oppdaterer deres antivirus automatisk uten at dere trenger å bekymre dere for det.

 

7 – Gode rutiner for backup og sikkerhet

Sett opp rutiner for jevnlige backup av dokumenter, filer, bilder og videoer. Det finnes flere løsninger for backup og sikkerhet, blant annet skykontor-løsning, Veeam, katastrofeberedskap og tofaktorløsninger er teknologi for å sikre dine data hvis uhellet er ute, eller for prevensjon.

 

8 – Gratis Wi-fi på flyplassen! Men, bør jeg bruke den?

Bruk sikker nettverkstilkobling, bruk WPA og WPA2 kryptert nettverk. Prøv å unngå å logge på «Gjestenettverk» på flyplasser, tog eller kaféer, del heller et sikkert nettverk med et sikkert passord fra din egen mobiltelefon og logg på denne. Hvis du må logge på et “Gjestenettverk”, pass på at sider er kryptert (hengelås i URL’en), hvis det ikke er hengelås anbefaler jeg at du ikke skriver inn personopplsysninger.

Blogg

4human logo

4human IT er norsk totalleverandør av IT-tjenester med lang erfaring siden 1956. Våre dyktige ansatte brenner for faget sitt, yter profesjonell og rask service. Vi tilbyr løsninger til kunder med krav til høy oppetid og rask support. Med 4human IT får du en trygg og forutsigbar IT-hverdag.

KONTAKT OSS