3 tips for smarte og SIKRE hjem

Smarte hjem krever smarte beboere, er det blitt sagt. Her er tipsene du trenger for å koble ditt hjem på nett uten å risikere at noen der ute overtar styringen av kaffetrakter og kjøleskap. 

I de fleste norske hjem finnes det en eller annen enhet som er koblet til nettverket i huset. Smarte assistenter blir mer og mer populære i norske hjem. De hjelper oss med å effektivisere hverdagen vår. De er enkle å ta i bruk, har et enkelt oppsett, kule funksjoner og blir raskt en del av interiøret. Til og med kaffetrakteren kan kobles på nett og styres av mobiltelefonen.

Men er det utelukkende fordeler ved et smart hjem?
 

Enkel hverdag

Bare se for deg at du komme hjem etter en hektisk dag på jobb. Barna er slitne, du skal rekke å lage middag før tiåringen skal kjøres til trening. Potetene koker over, kjøttkaken svir seg og treåringen henger i beinet ditt og vil at du setter på barne-TV i stua.

Hvor genialt er det ikke da å kunne si «Hei Google, sett på barne-TV»? Treåringen går fornøyd ut i stua, og du kan konsentrere deg om å redde kjøttkakene og bli ferdig med middagen.

Så langt er alt bra.

Men du skal også vite at et smart hjem ikke er feilfritt. Om du ikke tar visse forhåndsregler kan konsekvensene bli store.

Smarte hjem krever smarte beboere. Her er de smarte sjekkpunktene du trenger å krysse av før du kobler de smarte enhetene i hjemmet ditt på nett:

 

1. Bytt passord

De fleste enheter kommer med et standard fabrikk passord. Det vil si at alle har det samme passordet, og det vil være enkelt for andre å koble seg til din enhet hvis den er synlig utenfor ditt hjemmenettverk.

Så bytt passordet på din enhet og skjul den for andre enn de som er logget på ditt nettverk.

 

2. Få oversikt

Skaff deg oversikt ved å spørre deg selv disse spørsmålene og finne svarene:

    • Hvilke smarte enheter har du og er de koblet til internett?
    • Er det noen enheter som ikke brukes lenger? Vurder å deaktivere dem.
    • Vet du hva de ulike enhetene deler om deg og ditt hjem?
    • Vet du hvem som mottar informasjon fra enhetene?
    • Er alle i husstanden klar over hvilke enheter som er på nett, og oppmerksomme på at det er sikkerhetsutfordringer?

Det du skal ha særlig fokus på her er hva enheten din deler om deg og din familie. Hvis enheten din har tilgang til internett, kan den også samle inn informasjon om deg og ditt hjem og dele med andre. Sett deg inn i hva din enhet har tilgang til å dele, og hvem som mottar denne informasjonen.

Hvis leverandøren har gjort det de skal gjøre, finner du svarene i dokumentasjonen som følger med enheten. Er den ikke tilgjengelig, bør du enten spørre leverandøren eller la være å ta enheten i bruk.

 

3. Oppdater, oppdater, oppdater

Sørg for at dine enheter alltid er oppdatert. Programmene som styrer enheten din oppdateres kontinuerlig, ofte fordi det er blitt oppdaget sikkerhetshull i den eksisterende versjonen. Hvis du sørger for alltid å ha siste versjon av programvaren er du betydelig tryggere.

Skrevet av:

Christian Moe
Salgskonsulent, 4human IT

Blogg

4human logo

4human IT er norsk totalleverandør av IT-tjenester med lang erfaring siden 1956. Våre dyktige ansatte brenner for faget sitt, yter profesjonell og rask service. Vi tilbyr løsninger til kunder med krav til høy oppetid og rask support. Med 4human IT får du en trygg og forutsigbar IT-hverdag.

KONTAKT OSS